5 Ağustos 2009 Çarşamba

11

Ubuntu' dan Youtube Gibi Yasaklı Sitelere Giriş

Posted in ,
Ülkemizde uygulanan internet politikaları sebebiyle bir çok siteye erişimimiz engellenmiş durumda. Yine de çaresiz değiliz. Bilgisayarımızın DNS ayarlarıyla oynayarak bu sitelere erişmek mümkün. Öncelikle uçbirimi açıp şu komutları yazıyoruz.

sudo gedit /etc/resolv.conf

Bu komutu yazdıktan sonra bilgisayar bize şifremizi soracak. Şifremizi yazdıktan sonra açılan ekrandaki yazıları siliyoruz. Bunların yerine aşağıdakileri yapıştırıyoruz.

nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.222.220

Değişiklikleri kaydedip uçbirime şunları yazıyoruz.

cd /etc
sudo chattr +a resolv.conf

Bu komutları yazdıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Artık engellenmiş sitelere bir problemle karşılaşmadan girebiliriz.

Her ne kadar çeşitli aracı siteler kullanılarak(tunnel türevleri gibi) bu sorun geçici olarak aşılsa bile bu sitelerdeki aşırı reklamlar kullanım kolaylığını azaltıyor. Ayrıca bu tarz siteleri kullanarak download yapmak, herhangi bir sitede oturum açmak gibi işlemler çoğu zaman yapılamıyor yapılsa bile bu işlemlerin güvenliği konusunda emin olunamıyor. İşte DNS ayarlarını değiştirmek bizi bu gibi problemlerden kurtarıyor.

11 yorum:

  1. hocam helal olsun senin kadar güzel ve açık şekilde anlatanı görmedim cok sağol cok işime yaradı teşekkurler...

    YanıtlaSil
  2. /etc/resolv.conf kaydedilemedi.ubuntu böyle bir hata verdi

    YanıtlaSil
  3. sudo gedit /etc/resolv.conf

    Yukarıdaki komutu yazarken başına 'sudo' koymayı unutmayın. Buna rağmen kaydedilemedi hatasını alıyorsanız yukarıdaki komutu kullanmadın önce dosyayı yazmaya açmalısınız. Yazma izinlerini açmak için şu komutu kullanabilirsiniz.

    sudo chattr -a /etc/resolv.conf

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim,

    YanıtlaSil
  5. sudo gedit /etc/resolv.conf yazdığımda command not found diye hata veriyor. Neden olabilir?

    YanıtlaSil
  6. sudo, gedit ve /etc/resolv.conf arasında birer boşluk var. Boşluklardan birini eksik yazdıysanız bu şekilde bir hata verebilir.

    Bunun dışında gedit ubuntuyla beraber kurulu gelir. Bu yüzden komut bulunamadı diye hata vermemesi gerekir ama olası durumlara karşı şu komutları deneyebilirsin.

    pico /etc/resolv.conf

    yada

    nano /etc/resolv.conf

    Bunların ikisi de text editörüdür gedit in yaptığı işin aynısını yaparlar.

    YanıtlaSil
  7. komutu yazıyorum şifre istiyo fakat şifreyi giremiyorum.yazmama izin vermiyo.sebebi nedir yada daha başka bir yöntem varmı.yardımlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Eğer şifreyi yazmanıza rağmen ekranda herhangi bir karekter yada yıldız işareti gözükmüyorsa bu normaldir. Siz klavyeden girdiğinizde şifreniz oraya yine yazılır ancak ekranda gösterilmez. Yapmanız gereken şifrenizi dikkatlice yazmak ve enter tuşuna basmak.

    Bu durum ekrana bakan diğer kişiler şifrenizin kaç karakter uzunluğunda olduğunu öğrenmesin diye alınmış bir güvenlik önlemidir.

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. hocam senin gbii anlaşılıır yazan ve ilgilenen görmedim şu ubuntu forumlarında. takip edicem seni. 2010 yılında atılmış mesaj ama belki devam ediyorsunur :) teşekkürler.

    YanıtlaSil